2020: het jaar van de Domesticatie van de kantoortijger... en het is nog niet gedaan.

Premier Alexander De Croo was op de laatste persconferentie van 2020 duidelijk: een versoepeling van de coronamaatregelen is absoluut niet aan de orde. Minder goed nieuws dus voor medewerkers die naarstig verlangen om weer naar kantoor te gaan. De domesticatie van de kantoortijger wordt dus zonder verwijl verdergezet, met alle gevolgen van dien.

De geschiedenis leert ons dat thuiswerken geen nieuw fenomeen is. Tot de 19e eeuw werkten de meeste mensen thuis. Het is dan ook een misverstand dat de opkomst van het kapitalisme plaatsvond in fabrieken en grote bedrijven. Exacte cijfers zijn er niet maar historici gaan ervan uit dat de meeste werknemers hun grondstoffen ophaalden bij een centraal depot om vervolgens weer naar huis te gaan om daar de goederen te maken. Enkele dagen later keerden ze terug naar het depot om de afgewerkte producten in te leveren tegen een stukprijs. 

Thuiswerken.jpeg

Thuiswerkers hadden dus meer controle over hun tijd. Ze konden zelf kiezen hoe ze te werk gingen en wanneer ze de producten inleverden. Uiteraard moesten afgewerkte producten aan de norm voldoen maar de graad van autonomie was alleszins hoog. Met de opkomst van de fabrieken werd deze autonomie echter gefnuikt. Elk aspect van het werk werd nauwkeurig gepland en iedereen werd nauwlettend opgevolgd. Zonder enige twijfel was de fabriek efficiënter dan het thuiswerksysteem ooit was geweest. Toch was zowat iedereen het erover eens dat, ondanks de sociale contacten en het groepsgevoel, de arbeiders veel minder plezier aan hun werk hadden dan voordien.

thuiswerken kantoortijger.png

Ook vandaag moeten de meest fervente kantoortijgers van thuis uit werken en dit heeft uiteraard positieve en negatieve gevolgen. Vandaag zou thuiswerk volgens de Economic Risk Management Group (ERMG) voor 46 procent van de Belgische bedrijven een negatieve impact hebben op de productiviteit van hun werknemers. Maar volgens een ander onderzoek aan Harvard, zijn werknemers die van thuis uit werken dan weer juist productiever. Er is dus geen consensus over de gevolgen voor de productiviteit tijdens deze crisis maar wel over het feit dat we interactie met collega’s missen. Het groepsgevoel is aan het verdwijnen dus de bedrijfswereld kijkt uit naar het hybride werken, dat zowel telewerk als kantoorwerk combineert.

Tot het zover is moet je wellicht zelf uitmaken in welke mate je productiever kan werken dan vroeger.

Misschien kunnen volgende tips ook in 2021 helpen:

• Houd contact met je team. Altijd en niet enkel via e-mail.

• Zorg voor een aangename werkplek. Een apart bureau, een degelijke bureaustoel, een groot scherm, goede verlichting en een snelle internetverbinding zijn de basiselementen van een ingericht thuiskantoor. Indien mogelijk reserveer je de ruimte alleen om er te werken.

• Maak een degelijke planning en bundel zoveel mogelijk taken.

• Werken in pyjama of in joggingpak is geen optie. Zorg ervoor dat je netjes gekleed bent, zo maak je de mentale switch om effectief aan het werk te gaan.

• Indien huisgenoten aanwezig zijn, maak dan afspraken over werkuren en pauzes. Laat ook aan familie en vrienden weten dat je aan het werk bent.

• Een combinatie van een rapport schrijven en huishoudelijke klusjes doen, is geen goed idee. Probeer het huishouden na je werkuren te doen.

Vorige
Vorige

Maakt thuiswerken werknemers nu productiever of niet?